Grote brand

Zondagochtend 11-07-2021, het is even na 06:00 als de jongste aan mijn bed staat en ik besluit mee te gaan naar beneden. Op dat moment zie ik de berichten vanuit P2000 binnenstromen, van middelbrand naar grote en zeer grote brand. Ik loop de tuin in en zie in de verte de immens hoge rookpluim.

Ik ga overal het algemeen niet kijken, ik wil vooral niet in de weg lopen, maar bij een zeer grote brand komt veel logistiek op gang en dat geeft mij dus een mooi beeld van dichtbij hoe dit in zijn werk gaat. Ik kom dus vooral om naar de brandweer en de logistiek eromheen te kijken.

Na een ritje in de auto kom ik aan op het industrieterrein en sta op een flinke afstand een praatje te maken met de inmiddels aanwezige politie, na 5 minuten is het duidelijk dat ik op een andere locatie moet gaan staan wil ik iets mee kunnen krijgen van de brandweer.

Op de tweede locatie staan al mensen en het is snel duidelijk dat een aantal hiervan brandweer mensen zijn. Er wordt al flink gesproken over de brand, de aanpak, brandverloop, hier voel ik me thuis. Tijdens de gesprekken is het een af en aanrijden van diverse voertuigen.

In de straat waar ik sta rijden regelmatig voertuigen heen en weer, politie, brandweer, ambulances maar ook andere disciplines en zelfs de burgermeester. Goede locatie, maar toch krijg ik niet al te veel mee van de logistiek dichterbij de brand, dit is ook niet mogelijk omdat het terrein van alle kanten is afgesloten. In eerste instantie is de politie hier mee belast, maar al snel duiken er verkeersregelaars op en komen er afzettingen op de weg te staan. Gelukkig mag de media wel het terrein op en zijn er online genoeg beelden te vinden van de opzet en organisatie.

brand-groenlandkip-grote-rookpluim
Mijn eerst beeld van de brand

Dan komt er een HA-voertuig de straat ingereden, bam… bam… bam… bam. Het watertransport vanaf een DPU wordt uitgerold. Prachtig om dit eens van dichtbij te zien. Met zo’n dikke slang in een drukke straat is het soms wel even passen en meten.

Op een afstandje zie ik vier TS’en met bemanning klaar staan. Ik besluit even te gaan kijken. Dit zijn manschappen uit de regio en ik maak nog even een praatje met een motoragent die de straat afgesloten houdt.

Het blijft een af en aan rijden van ondersteund personeel en voertuigen, bv een dixie op een kleine aanhanger. Na ruim twee en en half uur besluit ik dat ik voor nu genoeg gezien en gehoord heb.

Later op de dag ben ik nog twee keer wezen kijken, er valt genoeg te horen en te bespreken.

Tijdens het avondeten wordt duidelijk dat de brand weer is opgelaaid en dat is aan de rook in de verte te zien. Dan komt ook het bericht binnen dat er een crashtender onderweg of zelfs al ter plaatsen zou zijn. Ik ben alweer onderweg.
Helaas blijkt het niet mogelijk te zijn de crashtender zelf te zien. Ik zie wel de bluswerkzaamheden van de crashtender en ik moet het wederom doen met de beelden die online zijn te vinden. Ik had dit voertuig met zijn afmetingen graag willen zien rijden op de openbare weg. (Ik heb een fascinatie voor voertuigen en hoe deze zich bewegen ten opzichte van vaste objecten. Bijvoorbeeld een bus die de bocht omgaat en met zijn wielen langs de stoep gaat.)

Dompel Pomp Unit

Ter afsluiting ben ik bij deze DPU gaan kijken. De andere DPU was toen al afgekoppeld en opgeruimd.

Helaas is een dergelijk brand voor niemand leuk, zeker niet voor de eigenaar of het personeel dat hier werkt. Voor mij persoonlijk kriebelt het behoorlijk, ik vind het prachtig om te zien hoe al deze mensen zich inzetten en het incident bestrijden, hier wil ik graag deel van uitmaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *