Hardlopen

 • Coopertest

  Al een tijdje ben ik bezig mijn algehele conditie op pijl te krijgen, met 5 dagen per week thuiswerken ligt een stukje luiheid op de loer. Ik heb een zittend beroep en eten tijdens je pauze? Ja lekker zitten. En dan voor een stukje ontspanning naar de tv kijken, ja wel zittend natuurlijk.

  Naast hardlopen, duurloop (ik wil de 10 km weer lopen) wil ik ook de snelheid van het lopen verhogen middels interval training. Om progressie te meten gebruik ik de coopertest methode. Simpel gezegd, je loopt 12 minuten en kijk maar hoe ver je komt. Op basis van de afstand kun je zien wat je conditie doet. Het doel hierbij is dat ik de maatstaf van de beroepsbrandweer kan lopen. Zes km in ten minste 30 minuten.

 • Dat valt tegen

  Na een aantal weken niet te hebben gelopen eindelijk de schoenen weer onder gebonden, target was 4 km te lopen (soms letterlijk).

  Het was een heerlijke stukje lopen in de regen en de wind en de bovenbenen hebben zich duidelijk vermaakt. Er is zeker wel werk aan de winkel want na deze winterdip zit de 10km onder het uur er nog niet in.

  De score na een lange tijd niet te hebben gelopen is 4 km in 30 minuten.

 • Hardlopen progressie 2 km

  Omdat je met hardlopen niet te snel moet willen heb ik als eerste doel gesteld twee kilometer te kunnen hardlopen zonder pijn in mijn rug en zonder de noodzaak te hoeven wandelen ipv hardlopen. Tijdens mijn eerste sessie kwam ik erachter dat het vooral slecht gesteld is met mijn rug of wellicht loop houding.

  DatumAfstandTijdGewandeld
  17-01-20212,07 km0:19:265x
  20-01-20211,99 km0:17:074x
  23-01-20211,97 km0:14:323x
  24-01-20211,99 km0:13:220x
  27-01-20211,99 km0:12:360x

  Met deze resultaten en nagenoeg geen pijn in mijn rug meer kan ik verder gaan opbouwen naar de 5 km en daarna weer richting de 10 km. Daarbij het doel om maar officiële 10 km tijd te verbeteren.

 • Hardlopen opgepakt

  Het heeft lang stilgelegen maar ik voelde dat ik echt weer moest gaan hardlopen, de corona kilo’s vliegen er bij mij ook aan en vooral in de winter periode loop ik liever hard dan dat ik langdurig op de mountainbike zit.

  Dus, kleding van stal gehaald, schoenen aan, muts en handschoenen aan en natuurlijk.. muziek.
  Het plan is om rustig te beginnen, een rondje van twee kilometer waarbij het doel “aftasten” is. Hoe staat het met mijn conditie, hoe snel kan ik, hoe stabiel loop ik en vooral de vraag, krijg ik pijn in mijn rug.

  In 2017 ben ik begonnen met hardlopen met als doel de 10 kilometer. Om precies te zijn de Utrechtse Singelloop. De voorbereidingen gingen best goed en natuurlijk was het afzien. Twee weken voor de marathon liep ik de 10 kilometer en raakte ik geblesseerd. Een drukpunt onder mijn voet bleef en door de fysiotherapeut afgeraden te gaan lopen.

  De singelloop heb ik ondanks de blessure gelopen en ben nog altijd trots op mijn uitputting slag en gevecht tegen de pijn bij elke stap. Ik liep de 10 kilometer in 01:09:04.

  Mijn eerste 2 kilometer viel tegen, met de conditie zit het wel goed, maar de pijn in mijn onderrug.. uiteindelijk een keer of 6 gestopt om normaal te lopen kwam ik uit op 19 minuten en 26 seconden.

  Werk aan de winkel!